Eseményeink

Szüreti mulatság: A hét folyamán a csoportok elmennek szüretelni - lovaskocsis, buszos kirándulás keretében. A leszüretelt gyümölcsöket a gyermekekkel közösen feldolgozzuk (must, kompót, sütemény, gyümölcslé, gyümölcssaláta készítése). Beszélgetés a szüreti munkálatokról, ehhez kapcsolódó mesék feldolgozása, kézműves foglalkozások, mozgásos, dalos népi játékok. Meglepetésként az óvodapedagógusok szüreti bábműsorral, illetve dramatizálással készülnek a gyerekeknek. Minden tevékenységi területhez megpróbálunk természetes anyagokat, terméseket eszközként felhasználni. A témahét szüreti mulatsággal végződik a szülők részvételével. A mulatság programjai: köszöntő, nagycsoportosok műsora, táncház, kézműves foglalkozás, népi, ügyességi játékok, zsákbamacska, lángos, palacsinta, szőlő préselés.

Márton-nap: Termények gyűjtése a hét folyamán. Lámpás készítése a gyermekekkel az összegyűjtött anyagokból. Ludas játékok, dalok megismertetése. Szent Márton püspök kiválasztása (apukák közül). Vicces liba keresés. Tűzgyújtás, táncház a gyermekeknek. Libavacsora és lámpás felvonulás (családokkal közösen) zenészekkel, énekszóval.

Advent-Adventi gyertyalángok ünnepe: Adventi koszorú elkészítése, elhelyezése az aulában. A közös adventi dal megismertetése. Az adventi vasárnapokat követő hétfőkön gyertyagyújtás a gyermekekkel együtt, közös ének. Adventi kézműves délután a családokkal.

Borbála-nap: Gyümölcsfaág hajtatása csoportonként. Szülői jókívánságok, áldások összegyűjtése és ezzel a Borbála-ág díszítése. A hét minden napján jókívánságok felolvasása gyermekeknek.

Miklós nap-Mikulás várás: Mikulás meghívása az óvodába. Mikulás váró dalok, versek, mesék megismertetése a gyerekekkel. Kézműveskedés a hét folyamán. Mikulás fogadása, gyermekek megajándékozása.

Karácsony: Meghitt készülődés a csoportokban: mézeskalács készítés, karácsonyfa díszítés, gyermekek által készített ajándékok a szülők számára. Karácsonyi dalok énekelgetése, versek, mesék megismertetése. Ajándékok bontogatása a fa alatt.

Az ünnepi időszak a Karácsonyi Gálával zárul. A Gálán a gyermekek ünnepi műsorát láthatják a kedves szülők. Az eseményt a Szemere iskola aulájában tarjuk ahol a gyerekeknek módjuk van színpadon előadni műsorukat. Az estet süteményezés, üdítőzés zárja.

A magyar népmese hete: A közösen kiválasztott mese feldolgozása a csoportokban, majd az óvodapedagógusok bábműsorának előadása.

Gyertyaszentelő napja: Időjárás jósló nap. Medvecsalogató (medvés játékok, dalok, versek, mesék)

Kirándulás a Medve Parkba

Farsang: Farsangi mulatság, táncház. A Petőfi iskola zenei vezetője és zenetagozatos diákjai , műsorral kedveskednek az ovisainknak. Jelmezek, álarcok készítése. Farsangi dalok, versek, mesék, játékok megismertetése. Fánk sütése a gyerekekkel. A hét lezárásaként farsangi mulatságot tartunk (játékok, versenyek, jelmezes felvonulás).

Művészetek hete: Népi kismesterségek gyakorlása: agyagozás, szövés, gyöngyfűzés, bőrmunkák, fonás. Képzőművész vagy mesterember meghívása az óvodába. Az elkészült művek kiállítása az aulában. A hetet népdaléneklő verseny zárja. A szülő készíti föl a gyermeket az általuk kiválasztott népdalra. A népdalversenyen a szülők nézőként és zsűriként is részt vesznek. A programot népdalénekes nyitja meg.

Gergely nap: Gergelyjárás, iskolába csalogató. A Petőfi iskola zenetagozatos tanulóinak adománykérő műsora, a nagycsoportos óvodások iskolássá avatása. Tematikus dalok megismertetése.

Március 15.: Ünnepi jelképek készítése a gyerekekkel (zászló, csákó, kokárda). Hazafias dalok, versek, játékok gyakorlása. Az események történelmi áttekintése a gyerekek nyelvén. Koszorúzás a Kossuth Lajos szobornál.

Szent György napja: Bárányos dalos játékok közösen az udvaron. A Szent György napi szokások és a legenda megismertetése.

Komatálazás: Komatál-húzás: az óvodapedagógusok és a gyerekek kihúzzák kalapból, kinek visznek komatálat. Ezt saját színű szalaggal jelzik a kilincsen. Közösen elkészítjük a komatálat a gyerekekkel. Dalok, versek kíséretében átadjuk a komatálat.

Húsvét: Húsvéti kézműveskedés: ünnepi jelképek elkészítése népi díszítő művészettel pl.: tojásfestés írókával, kosárfonás, agyagozás. Locsolkodás, nyuszi várás.

Nyitnikék bál: Szülők-nevelők bálja: Óvodapedagógusok műsora, szülők műsora, hagyományőrző műsor. Jókedv, buli, tánc, finom ételek, italok jellemzik az estet. A szülők a műsorra való felkészülés alatt életre szóló barátságokat kötnek.

Egészségnap: Egészséges életmóddal kapcsolatos programok, tevékenységek a gyermekekkel közösen. Délután futónap és akadálypálya a szülőkkel együtt a Fáy András Mezőgazdasági Szakközépiskolában.

Anyák napja: A gyermekek felkészítése az anyák napi műsorra, válogatás az egész évben megismert versekből, dalokból. Saját készítésű ajándékok barkácsolása az édesanyáknak, nagymamáknak. A műsor előadása a szülők számára.

Pünkösd: Májusfa állítása és feldíszítése a nagycsoportos fiúk és apukájuk segítségével . Pünkösdi király és királyné kiválasztása ügyességi vetélkedővel a hét folyamán. Pünkösdi dalok megismertetése a gyerekekkel. A hét lezárása a pünkösdi mulatság: zenés felvonulás a családokkal együtt, a király és a királyné megkoronázása, majd májusfa döntés. Óvodapedagógusok műsora, táncház.

Gyereknap: Gyereknapi játékok, szülőkkel közös program, ugrálóvár, kisvasutazás, a csoportok megajándékozása új játékkal.

Csoportok év végi kirándulása: Az óvónénik által szervezett, buszos kirándulás a gyermekcsoportoknak. (pl. Állatkert, Skanzen, Mini Polisz, stb…)

Búcsú az óvodától: Nagycsoportosok búcsúztatása szülők részvételével.